Scurt istoric

Istorie Noiembrie 30, 2014

Satul Vlădeni, ca toate satele vechi, a avut biserică din vechime, dar despre aceasta nu avem documente. 

Un locaș de biserică, din bârne de lemn a fost fondat în satul Vlădeni de către Teodor Holban și Ioan Ciubotarul, în anul 1801. După ce cea mai mare parte a moșiei Vlădeni și parte din moșia Mateieni au ajuns în proprietatea lui Costea Haret, acesta a fondat biserica cu ziduri din cărămidă, cu hramul „Sfinții Împărați Constantin și Elena”, în anul 1868. Pisania bisericii, reprodusă de Nicu Filipescu-Dubău și preotul C. Ciocoiu amintește mai multe dintre familiile care au avut în stăpânire și proprietate părți din moșia Vlădeni.

În anul 1865 la Vlădeni este menționat preotul Ioan Constantinescu.

În 1894 era paroh preotul Dumitru Arbore, care a trecut apoi la Călugăreni, iar la Vlădeni a venit preotul C. Zamfirescu din Dimăcheni, care în 1910 era preot la Săveni și la Vlădeni era paroh preotul Gh. Ștefănescu, hirotonit la 13 aprilie 1908.

În 1930 Parohia Fondolica formată din satele Vlădeni, Podul Stamatei, Davidoaia și Buda, cu biserica parohială „Sfinții Împărați Constantin și Elena”, construită din cărămidă de Haret Costea în 1868, reparată în 1911 de Scaralat Frechide avea paroh pe preotul Cozma Balan.

La biserica din satul Vlădeni au mai slujit preoții: Ciubotaru Vasile, Filip Gheorghe, Țărmure Daniel, Logofătu, Rusu Gheorghe, Grădinaru Ionuț și din anul 2007 preotul Pânzariu Mihai.