Aproximativ 2000 de credincioși au participat la Procesiunea de Florii din Iași

Arhiepiscopia Iașilor Aprilie 12, 2025   Autor: Mihail Vrăjitoru

Începând cu ora 15:30, a fost săvârșită slujba Vecerniei la Mănăstirea Bărboi, de către Preasfințitul Nichifor Botoșăneanul.

La finalul slujbei Vecerniei, Preasfințitul Părinte Nichifor a rostit un cuvânt de învățătură, explicând celor prezenți înțelesurile duhovnicești ale praznicului ce se apropie:

Asemenea pruncilor, și noi suntem chemați să aducem în fața acestor minuni mulțumirea și cinstirea noastră. Și de data aceasta, nu doar pentru biruința în care poporul își aștepta eliberarea de către stăpânirea romană, anumite drepturi civile, ci biruința deplină asupra morții, biruința deplină asupra păcatului, biruința care prevestește însăși învierea noastră. Acestea le cinstim astăzi, de aceea suntem împreună, pentru aceea și ne unim împreună în acest pelerinaj, mărturisind credința noastră și mărturisind că toată viața noastră suntem chemați să ne îmbogățim în această credință și să înțelegem că drumul nostru în eternitate este păzit cu blândețe, dar și cu putere de Dumnezeu Cel Atotputernic, de Dumnezeu Cel ce a înviat pe Lazăr și a înviat El Însuși, de Dumnezeu Cel ce ne-a poruncit: „Îndrăzniți, nu vă temeți!”.

De la Mănăstirea Bărboi, începând cu ora 16:45, s-a pornit în procesiune către Catedrala Mitropolitană, cu două opriri: la Biserica „Sfântul Sava” și la Mănăstirea „Sfinții Trei Ierarhi”.

Procesiunea s-a încheiat la Catedrala Mitropolitană, unde pelerinii au fost întâmpinați de către Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei.

Înaltpreasfinția Sa le-a adresat credincioșilor un cuvânt de folos duhovnicesc, în care a vorbit despre taina călătoriei noastre către Împărăția Cerurilor:

Viața noastră este o procesiune, un alai care duce spre Ierusalimul cel ceresc. Împărăția Cerurilor este o chemare de a înțelege că Postul Sfintelor Paști, Postul Sfintelor Pătimiri, este procesiunea noastră în post și în rugăciune, pentru a pătrunde în Ierusalimul Învierii. Și unde se află acest Ierusalim? Unde se află Ierusalimul Învierii spre care noi tindem? Este Sfânta Masă din Dumnezeiescul Altar din fiecare biserică, prelungirea Mormântului Domnului Hristos. Acolo, pe Sfânta Masă, se află Ierusalimul cel Ceresc și spre el se cuvine, în procesiune binecuvântată, să tindem. Există, în același timp, și Ierusalimul cel dinăuntru. Împărăția Cerurilor, ne spune Domnul Hristos, se află înăuntrul vostru. Iar Sfântul Ioan Gură de Aur mărturisește, zicând: «Voi bate la ușa inimii și mi se vor deschide porțile Împărăției Cerurilor». Ceremonia din această seară se cuvine a fi partea văzută a încercării noastre de a pătrunde în Ierusalimul cel dinăuntru, acolo unde, prin Taina Sfântului Botez, este așezată prezența lui Hristos, este așezată pecetea Duhului Sfânt, este așezată iubirea lui Dumnezeu Tatăl.

„Pelerinajul stâlpărilor” de la Iași se bucură de o tradiție seculară, fiind o bună pregătire pentru sărbătoarea de a doua zi, Intrarea Domnului nostru Iisus Hristos în Ierusalim, sau Floriile. Vechimea lui se pierde în trecut, necunoscându-se data exactă a apariției acestui frumos obicei creștin. În mod cu totul tangențial se pomenește de el prin diverse însemnări, însă se știe precis că a fost întrerupt în anul 1947 și reluat în 1990, când, în luna martie, un grup de preoți a hotărât să reintroducă firul acestei preafrumoase tradiții din municipiul Iași.

Citește alte articole despre: actualitate, Arhiepiscopia Iasilor, stiri